FAKÜLTE KLİNİKLERİNİN VE GENEL İŞLEYİŞİNİN TANITILMASI
Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesinde; 8 Anabilim Dalı’nın çalıştığı 7 klinik ve 3 ameliyathane mevcuttur. Bu kliniklerden birinde, iki Anabilim Dalı işleyişinin birbirine çok yakın olması ve tedavi süreçlerinin aynı hekimler tarafından gerçekleştirilmesinden dolayı (Endodonti ve Tedavi A.B.D.); diğerinde ise iki bölüm işleyişinin birbirini takip etme oranlarının çok yüksek olmasından dolayı (Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi A.B.D.) ortak çalışma gerçekleştirilmektedir. Ortak çalışma gerçekleştiren bu klinikler, özel cam bölmelerle birbirinden ayrılmış olup; fiziki alanları hastalara kolaylık sağlamak için, bilgilendirme levhalarıyla netleştirilmiştir.
Fakültede bütün klinikler randevuyla çalışmaktadır. Randevular hastalar tarafından bizzat Fakülteye başvurarak yüz yüze veya telefonla alınmaktadır. Her Anabilim Dalı Kliniğinin günlük hasta kontenjan sayısı (kabul edilen hasta sayısı) değişiklik göstermektedir. Mevcut tedavi edilecek hasta sayıları; ilgili Anabilim Dalı uzman hekim sayısı ve tedavi süreleri göz önüne alınarak ilgili Anabilim Dalı Başkanları tarafından belirlenmektedir. Kliniklerden üçü giriş katında, dördü ise bir üst katta bulunmakta olup; her bir klinik birbirinden, ortak bir koridor üzerinden ayrı giriş kapılarıyla fiziki olarak ayrılmıştır. Fakülteye ayda yaklaşık olarak 12.500 hasta kabul edilmektedir. Randevu günü verilen randevu saatinde Fakülteye gelen hastalar, ilk olarak ilgili Anabilim Dalı klinik sekreterlerine başvurarak giriş yaptırmakta; yapılan bu giriş sıralamasına göre de kliniklere kabul edilmektedir. Bu aşamada aynı saate randevusu olan hastalar geliş zamanları göz önüne alınarak yapılan giriş sıralamasına göre tedavi sırasına dâhil edilirler. Bu sıralamada bekleyen hastalar, klinik önünde bulunan bekleme alanında tedavi zamanı beklerler.
Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi, bölgede Ağız ve Diş Sağlığı konusunda tüm Anabilim Dalları bazında uzman diş hekimi bulunan en üst düzey Diş Hastanesi konumundadır. Fakülte, bir sağlık kurumu olmanın öncesinde bir eğitim kurumudur. Bu nedenle Fakülte bünyesinde bulunan akademisyen diş hekimlerinin ilk önceliği, öğrencilere teorik eğitimler vermek ve onları pratik eğitimlerle destekleyip arta kalan zamanda klinik süreçlerini gerçekleştirmektir. Öğrenciler ise 4. ve 5. sınıfta, teorik derslerinin yanında staj eğitimlerini aynı Fakültedeki kliniklerde gerçekleştirmektedir. Tüm klinikler, Cuma hariç hafta içi tüm günlerde sabah 08.00’den 12.00’ye; öğleden sonra ise 13.00’den 16.30’a kadar hizmet vermektedir. Cuma günü öğleden sonraları klinik hizmetleri ise, uzmanlık eğitimleri dolayısıyla verilmemektedir.
Fakültemizde, Ç.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak, aşağıdaki 8 Anabilim Dalında Doktora ve Uzmanlık eğitimleri verilip hasta bakılmaktadır;
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı
Röntgen çekimi
Genel Ağız ve Diş muayenesi
Tedavi Planlamasının yapılması
Periodontoloji Anabilim Dalı
Diş eti hastalıkları tedavisi
İmplant tedavileri
Diş taşı temizlikleri
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı
Dentoalveolar Cerrahi
Diş Çekimleri
Dental İmplant Cerrahisi
Kemik ve yumuşak doku yetersizliklerinin greftler veya diğer cerrahi teknikler ile onarımı
Ağız, Diş ve Çene patolojilerinin teşhis ve tedavileri
Çene-yüz deformitelerinin tamiri
Temporomandibuler Eklem (TME) Hastalıklarının teşhis ve tedavisi
Çene kemikleri kırıklarının cerrahi tedavisi
Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı
Kanal tedavileri
Dolgu
Diş tedavileri
Endodonti Anabilim Dalı
Kanal tedavileri
Dolgu
Diş tedavileri
Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı
Protez yapımı
Köprü tedavisi
Damak yapımı
Pedodonti Anabilim Dalı (Engellilerin ve 16 yaşından küçük çocukların diş tedavileri)
Diş taşı temizliği
Dolgu
Kanal tedavileri
Diş çekimi
Ortodonti Anabilim Dalı
Diş teli tedavisi
Çene ameliyatları